Blog

Çeşme'de gezilecek görülecek yerler


İzmir‘in ilçelerinden biri olan Çeşme, yaklaşık 50  bin nüfusuyla on iki İyon kolonisinden biridir. Giritliler tarafından kurulup M.Ö. 7. yüzyılda Tiranlar tarafından yönetilmiş ve son olarak M.Ö 560 yılında Lidyalıların egemenliği altına girmiştir. Türklerin hüküm sürmesi ise 11. yüzyılda denizci Çaka Bey sayesinde keşfedilmiş ve 14. yüzyılda Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Kentte Çeşme Kalesi, kervensaray ve daha pek çok eserlere rastlayabilirsiniz. Detaylı bilgiler Çeşme gezilecek yerler listemizde…

Kaç günde gezilir; Çeşme tatiliniz için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret edilebilecek en uygun zaman; Mayıs ve Eylül ayları Çeşme’ye gitmek için en uygun dönemlerdir.

Müze kartarı; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Çeşme’de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Deniz Börülcesi, Isırgan Otu, Kumru, Boyoz, Sakız Reçeli ve Sakızlı Dondurma gibi leziz tatların ana vatanı Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri | 13 Lezzet Bombası yazımıza göz atabilirsiniz.

*Popüler Gezilecek Yerler 

1-Çeşme Marina

Burası Neresi? Çeşme merkezde bulunan marina, harika bir manzaraya sahip. Restoran seçenekleriyle oldukça zengin olan marinada yan yana sıralanmış pek çok kafe ve restoran görmeniz mümkün. Dilerseniz ünlü lezzeti kumrudan tadın, dilerseniz balık yiyin hepsini bir arada bulmanız olası. Daha şık bir akşam geçirmek istiyorsanız Marina Yacht Club’ı tercih edebilirsiniz. Takvimleri kontrol ederseniz etkinliklere göre rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

-Plajlar

2-Ilıca Halk Plajı

Burası Neresi? Türkiye‘deki en turistik yerler arasında bulunan Çeşme, Ilıca Plajı ile oldukça popülerdir. Bölgede bulunan diğer plajlara göre ilkbahar ve sonbahar aylarında da denize girilen Ilıca’nın, yeraltı kaynak sularına yakın olması sebebiyle deniz suyu oldukça sıcak ve minerallidir. Hatta bu nedenden ötürü şifalı olduğu da söyleniyor.

Neden Gitmeliyim? 3 kilometre uzunluğundaki sahili ve geniş oluşu sebebiyle akın akın gelen insanların iç içe dolmasını engelliyor. Ücretsiz olarak girebileceğiniz plajda, şezlong ve şemsiye ihtiyaçlarınızı burada bulunan işletmelerde temin edebilirsiniz.

İçinde duş, soyunma kabini, tuvalet gibi imkanlar maalesef bulunmuyor. Denize girmenin yanı sıra çeşitli spor ve su aktivitelerine de katılabilirsiniz. Dalış, jet ski, rüzgar sörfü gibi su sporlarının tadını çıkarabilirsiniz.

3-Altınkum Plajı

Burası Neresi? Çeşme merkeze yalnızca 10 dakikalık bir mesafede yer alan Altınkum Plajı, 500 metre uzunlukta olup huzurlu bir tatil arayışınızda uğrayabileceğiniz adresler arasında yerini alıyor. Peki nereden geliyor bu Altınkum ismi derseniz, tabi ki altın gibi rengi olan kumundan.

Neden Gitmeliyim? Altın gibi kum, masmavi bir deniz, güneş desen o da tamam. Daha başka ne olabilir ki? Yoğun güneş ve nemden bunaldınız mı hemen atın kendinizi soğuk sulara da sizi kendinize getirsin. Suyu soğuk ama girince alışıyorsunuz. 🙂 Tüm yılın yorgunluğunu atmak için mükemmel bir nokta.

Çeşme bu, plajlarıyla ünlü demiştik. E hal böyleyken Altınkumda’da çeşitli işletmeler sizlere keyifli saatler geçirmeniz adına tüm hizmetleri sağlıyor. Üstelik sanılanın aksine çokta maddi açıdan sizi zorlamayacak fiyatlara. Mesela bir beach cluba 20 TL vererek giriş yapabilirken, şezlong ve şemsiye için 15 TL ödemeniz yeterli olacaktır.

4-Pırlanta Plajı

Burası Neresi? Çeşme’nin Çiftlikköy mevkiinde bulunan Pırlanta Plajın ismi bir pırlanta gibi parlayan kumundan gelmektedir. İnce bir kum tabakası ile kaplı olan kumsal, sit alanı olarak koruma altına alındığı için çevresinde herhangi bir yapıya rastlamanız olanaksız. 450 – 500 metrelik kumsal, tamamen doğal bir yapıda.

Neden Gitmeliyim? Deniz diğer tüm denizler gibi oldukça berrak ve temizdir. Ancak tam yaz döneminde kalabalıktan ötürü biraz bulanıklaşabiliyor. O yüzden Mayıs veya Eylül aylarını tercih ederseniz cam gibi suda yüzmenin keyfine varabilirsiniz. Ayrıca suyun oldukça sığ olduğunu da belirtmeliyim. Özellikle yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler için bir numaralı tercih noktası.

Bölgenin sürekli olarak rüzgarlı olmasından dolayı yurt içi ve yurt dışından Kitesurf ve Windsurf sporlarını yapanlar için harika bir ortam oluşturmaktadır. İlla ki biliyor olmanızda gerekmiyor. Sertifika veren eğitmenlerden ders alabilirsiniz.

İçerisinde yer alan beachler sizlere; şezlong, şemsiye ve yiyecek-içecek imkanlarını sunuyor. Şezlong ve şemsiye ücretleri toplamda 20 TL’dir.  Pırlanta plajına giriş ücretsiz olup çevresinde bulunan herhangi bir beachden de giriş yapabilirsiniz.

5-Tekke Plajı

Burası Neresi? İlçe merkezde bulunan Tekke Plajı, Çeşme’deki en küçük plajlardandır. Küçük bir koy içerisinde yine küçük bir plaj olarak sığ denizi ile çocuklu aileler için tercih noktası oluşturuyor. Merkezde olması sebebiyle rahat ulaşılabilir olduğu için yoğun ilgi görmektedir. Plaj ismini hemen üst tarafında bulunan Osmanlı Tekkesi’nden almıştır.

Sahili çakıl taşlarından oluşan plajın denizi yine aynı şekilde taşlık olup, biraz daha ilerledikten sonra kum tabana varabiliyorsunuz. Plaj içerisinde işletmeler mevcut. Buradan şezlong ve şemsiyeyi 20 TL’ye kiralayabilirsiniz. Aynı zamanda yiyecek ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

Çeşme merkezde bulunan plaj Çeşme’nin en küçük plajlarından birisidir. Küçük bir koy içerisinde bulunan plaj sığ bir koy plajı olarak bilinmektedir. Merkezde bulunmasından ve küçük olmasından dolayı oldukça yoğun olmaktadır. İsmini ise hemen plajın üzerinde bulunan ve kısmen kalıntılarına rastlanan Osmanlı Tekkesinden almaktadır.

6-Paşa Limanı:

Burası Neresi? Çeşme’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Paşa Limanı, hem denizin tadını çıkartabilir hem de doğa içinde kamp yapabilirsiniz. Büyük Liman ile Paşa Limanında yer alan koylarda çeşitli konaklama seçenekleri bulunuyor olup, kamp alanları ve tatil siteleri ile doludur. Bu yüzdende oldukça yoğun bölgeler arasında yerini alıyor.  Su sporları içinde oldukça elverişlidir.

Şifne kaplıcaları ile meşhur olduğu için ilgi çekicidir. Hem sağlık turizmi ile hem de yazlık tatil için sıkla tercih ediliyor. Büyük Liman’da bulunan restoranlarda denizden yeni çıkmış taze balık ve diğer deniz ürünlerinden yapılan lezzetli yemeklerinden yiyebilirsiniz.

Sahili çakıl ve kum karışık olan Paşa Limanı’nın suyu ılıktır. Çakıllar ayağınıza batabilir o yüzden deniz ayakkabısı getirmenizi öneririm. Çeşme bölgesindeki tüm plajların suyu her ne kadar mavinin en güzel rengi olan turkuaz olsa da en açık rengi bu plajda bulunuyor. O kadar temiz ve berrak ki insan bakmaya doyamıyor.

Plaja giriş ücretsizdir fakat işletmelerin sağladığı hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız buralar elbette ki ücretli. Giriş ücretleri 20-30 TL aralığındadır. Yalnızca şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz. Bunun içinde 30 TL vermeniz yeterli olacaktır.

7-Kocakarı Plajı

Burası Neresi? Çeşme yarımadasının kuzeyinde bulunan ve Dalyan’a 5 kilometre uzaklıktaki Kocakarı Plajı’nın sadık ziyaretçisi çoktur. Asıl bilenler özellikle boş olduğu zamanlar yanı Mayıs ve Eylül dönemlerinde gelmeyi tercih ediyorlar.

Denizin güzelliği bir tarafa birazcık da soğuk olduğunu söylemeliyim. Kum ile çakıl taşlarının karışımından oluşan deniz tabanı çok can acıtmasa da isterseniz yanınıza deniz ayakkabısı alın. Su seviyesi de oldukça sığ seviyede olduğu için yüzme bilen bilmeyen herkes için uygundur.

Plajda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfeler bulunmaktadır. Aynı şekilde şezlong ve şemsiyenizi de buradan alabilirsiniz. Kabin ve tuvaleti de ücret ödeyerek kullanabilirsiniz.

8-Çark Plajı

Burası Neresi? Çeşme yarımadasının güney bölümünde bulunan Çark Plajı, her yıl dünyanın dört bir tarafından yerli yabancı misafirlerini ağırlamaktadır. Yılın her günü rüzgarlı olması sebebiyle sörfe merak salan herkesi buraya çekiyor diyebilirim.

Bir yandan denize girip öteki yandan kumsaldan güneşlenirken sörf şovu yapanları izleyebilirsiniz. Sadece izlemekle kalmayıp buradaki okullarda eğitimde alabilirsiniz. Tabi sörfçülerin var olması ancak beach ve halk plajlarından denize girmeye el veriyor.

Beachlere giriş kişi başı 20-50 TL civarlarındadır. Bazısında şezlong ve şemsiye fiyatlara dahilken bazısında ekstra ücret alınmaktadır. Mavinin her tonunu görebileceğiniz denizi ile büyüleyici gerçekten gözüküyor. Suyu ise oldukça sıcak olup, kumsalı ve denizin içi kumdan oluşmaktadır. Yüzmeyi çok da iyi bilmeyenler için çoğu plaj gibi sığ bir seviyeye sahiptir.

9-Eşek Adası

Burası Neresi? Eşeklerin çoğunlukla yaşadığı için adını buradan alan ada, önceki ismi Goni’dir. Çeşme’ye geldiğiniz takdirde mutlaka gelinmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Yunanistan‘ın ise Hydra olarak adlandırdığı adanın çevrelendiği masmavi suyu, harika doğası, küçük köylerini gezerken hakikaten keyif alacağınızı belirteyim.

Eğer Çeşme’de herhangi bir tura katılırsanız geleceğiniz duraklar arasında bulunuyor zaten. Direkt bu turlara da bakabilirsiniz. Berrak suya sahip olması sebebiyle, tüm su altı sporları yapılmakta. Hatta dalış için sıkla tercih edildiği de bilinmektedir. İskelesi bulunan Eşekler Adası’na özel yatlarda zaman zaman demir atıyor.

10-Alaçatı Halk Plajı

Burası Neresi? Ovacık yolu üzerinde yer alan Alaçatı Plajı, en popüler plajlardan biridir. Kumsalı çakıl taşlarıyla dolu olduğu için rahatsızlık verebilir. Deniz ayakkabısı getirmeyi unutmayın! Plajda herhangi bir işletme bulunmadığı için tüm temel ihtiyaçlarınızı gelirken yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Deniz oldukça temiz olmakla beraber serinde.

11-Sığacık Plajı

Burası Neresi? Bir diğer ismiyle Güvercinlik Koyu olarak bilinen Sığacık içerisinde özel site oluşu ile ön plana çıkmaktadır. Ancak bilinirliliği var mı derseniz, pek fazla olmadığını söyleyebilirim. Çeşme gibi yoğun tatil beldesinde, tatilinizi  sessiz sakin bir yerde geçirmek isterseniz rotanızı buraya çevirebilirsiniz.

Yolun alt kısmında kaldığı için görmesi zor bir nokta yer alıyor. Belki de bu sebeple çok fazla bileni yok. Plaj çarşaf gibi denizi ve inci gibi taneli kumlardan oluşmasıyla ön plana çıkmaktadır. Gelmeyi düşünenlere ufak bir uyarı; burada su derin.

-Koylar

12-Boyalık Koyu

Burası Neresi? Çeşme’ye 9 kilometre uzaklıkta bulunan Boyalık Koyu, 5 kilometrelik bir sahile sahiptir. Bundan birkaç sene öncesine kadar balıkçı köyü olan bölge, İzmir’de yaşayan yazlıkçı tayfanın tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Bu şekilde artan sayıyla dikkat çeken yerler arasında sivrilmeye başlamıştır. Plajı ve suyuyla Çeşme’nin en popüler olan Ilıca Plajı kadar kalitelidir.

Berrak sularında deniz canlıları ile birlikte yüzmenin tadını yaşayabilirsiniz. Özellikle de balıkların yumurtlama döneminde küçük balıkları görmeniz mümkün. Sığ seviyedeki denize çocuklu aileler rahatlıkla gelebilirler. Plajda bulunan tesislerin sağladığı şezlong ve şemsiye hizmetinden yararlanabilirken tamamen kendinizde eşyalarınızı getirerek kumsalı kullanabilirsiniz.

13-Ayayorgi Koyu

Burası Neresi? Çeşme merkeze 13 kilometre uzaklıkta yer alan Ayayorgi’nin kumları ince kumlardan oluşan kumsalı ve tertemiz suyuyla görünce insanın kendini atası geliyor. Burada eğlence sabahın ilk ışıklarında başlayarak akşam dj performanslarının sergilenmesine kadar gidiyor. Özellikle genç kesime hitap eden koy, bu kadar popüler olunca fiyatlarda biraz artıyor tabi. Harcadığınıza da değiyor ayrıca. Koyda bulunan popüler mekanlar arasında; Sole&Mare, Paparazzi, Kafepi, Marrakech, Anka Beach, Babylon Ayayorgi yer almaktadır.

14-Piyade Koyu Plajı

Burası Neresi? Çark Plajı’nın bitişiğinde bulunan Piyade Koyu, gündüz denizin keyfini çıkartabileceğiniz akşamları ise eğlencesi ile sizi çoşturan hareketli yerler arasında bulunuyor. Deniz berraklığı ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Oldukça sığ seviyede olup ailelerin ve yüzmeyi yeni öğrenenler için rahatlık sağlamaktadır. Plajda yer alan beachlerden giriş yapabilirsiniz ve hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Direkt olarak da giriş yapabilir ve burada faaliyet gösteren büfeden şezlong-şemsiye kiralayabilir, yiyecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

15-Mavi Koy

Burası Neresi? Eşek Adası’nın bitiminde yer alan Mavi Koy’un bir diğer adı da Akvaryum Koyu’dur. Bunun sebebi ise cam gibi olan denizi bırakın gözlüğü ile bakmayı çıplak gözle bile net görülebilecek şekilde. Ortalama 8 metre derinliğe sahip koy 25 metreye kadar çıkmaktadır. Genel olarak su altı dalışı yapılıyor olup, balık da tutabilirsiniz. Ulaşım yalnızca tekne turu ile sağlanan koyda, yazın tadını çıkartabilirsiniz.

16-Sakız Koyu

Burası Neresi? Çeşme ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer alan Sakızlı Koy, dalgasız ve tertemiz suya sahip koy gelen herkesi kendine hayran bırakıyor. Ege’nin samimi yaşantısını yansıtan en güzel yerler arasında bulunuyor. Sakızlı Koy’un en ünlüsü deniz mahsullerinin lezzetli sunumlarının yapıldığı restoranlarına mutlaka bir akşamınızı ayırmalısınız.

17-Delikli Koy

Burası Neresi? Bundan çok değil birkaç sene öncesine kadar bilinirliliği yalnızca çevresinde yaşayan insanlar tarafındanken, huzurlu bir tatil arayanların keşfetmesiyle gün yüzüne çıkmıştır. Pek tercih edilmiyor çünkü diğer yerlere göre hem soğuk hem de çakıl taşlarıyla dolu. O yüzden yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanız da fayda var.

Suyu içinde oluşan doğal oyuklu kayalıklar sebebiyle Delikli Koy ismini almıştır. Koy en çok kampçılar tarafından tercih edilmektedir. Hem sakinliği hemde oluşan kayalıkları yakından görmek isteyenlerin tercih noktası haline gelmiş.

Deniz bir anda derinleşebiliyor eğer yüzme bilmiyorsanız veya küçük çocuklarınızla seyahat etmeyi düşünüyorsanız burayı listenizden çıkarmalısınız. Hem kayalıklar üzerinden atlaya zıplaya ulaşıldığı için de yine sizin için bir eksi olabilir.

Uyarı; Burada herhangi bir işletmenin varlığı söz konusu değil. Ne getirmeniz gerekiyorsa yiyecek, içecek veya herhangi bir şey yanınıza almanız gerekiyor. Hazır ihtiyaçlardan bahsetmişken duş, soyunma kabini ve wc gibi gereksinimlerinizi giderebileceğiniz yerlerde bulunmuyor maalesef ki. Tam bir survivor resmen. 🙂

-Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Parklar

18-Tanay Tabiat Parkı

Burası Neresi? 1976 yılında Orman İçi Dinlenme Yeri olarak ilan edilmiş olup, Tabiat Parkı olarak koruma altına alınmıştır. 30,30 hektarlık büyüklüğe sahip park, Çeşme’nin Alaçatı beldesinde bulunmaktadır. İçerisinde restoran, büfe, piknik alanları gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tüm imkanlar mevcut.

Neden Gitmeliyim? Etrafında bulunan turistik noktalara yakın konumda bulunması sebebiyle kamp alanı oldukça ilgi görmekte. Kamp alanı içerisinde;  lokanta, çamaşır yıkama yeri, lavabo, mutfak, masa, ocak, tuvalet, duş, içme suyu, otopark, telefon, büfe,bulaşık yıkama yeri bulunuyor. Ormanın tam ortasında yer alıyor olması yaz sıcaklarında konaklanacak en güzel yer yapıyor.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aquapark

19-Aqua Toy City

Burası Neresi? Aqua Toy City, çeşit çeşit kaydırakları olan Aqua parkta, hem büyükler hem de küçükler için alanlar oluşturulmuş. 4 bin 500 metrekare üzerine kurulan eğlence merkezi, yaz dönemlerinde gelen ziyaretçilere farklı bir aktivite sunar. Tam tamına 181 farklı oyun seçenekleriyle sizlere güzel bir tatil vadediyorlar. Eğer sizde farklı bir etkinlik yapmak istiyorsanız buraya uğramanızı tavsiye ederim.

20-Çiftlikköy

Burası Neresi? Çeşme şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Çiftlikköy Plajı’nın üç bir tarafı denizle çevrili olup bir yarımada niteliğindedir. Dört mevsim rüzgar almasından dolayı sörf tutkunlarını kendine çeken bir yer haline gelmiştir.

Altınkum ve Pırlantı plajları da bu bölgede yer alırken, taş evleri ve eski tarz dar sokakları da ilgi çekici. Tam bir tipik Ege’yi yansıtan ve yaşatan balıkçı köyü olan Çiftlikköy’ü Çeşme geziniz sırasında ziyaret edilmeyi hak eden yerler arasında.

Kalabalıktan izole olmuş plaj, serin suyu ile yaz sıcaklarından kendinizi bir nebzede olsa rahatlatabilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerce tercih ediliyor olup, kısım kısım derinleşmekte olup geneli sığdır. Plajda, soyunma kabinleri, tuvaletler ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe bulunur. Şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz buradan.

21-Germiyan Köyü

Burası Neresi? İzmir’in ünlü tatil rotaları; Urla, Çeşme ve Seferihisar’ı kapsayan yarımada da bulunan köyler hafta sonları gezilebilecek ilgi noktaları haline geliyor. İzmir ilinin Çeşme ilçesinde bulunan Germiyan Köyü, Slow Food hareketine katılan ilk yer olarak kayıtlara geçmiştir.

Köy beyaz evleri ve üzerine işlenmiş çiçeklerle süslenen duvarları ile ünlüdür. Bu duvarlara çeşitli figürlerin çizilerek renklendirilmesi fikri, köy yaşayan Nuran Erden’e aittir. Güzel sanatlara eğilimi olan tarım üreticisinin yapmış olduğu şekiller zaman içerisinde büyük ilgi görerek yayılmaya başlamıştır. Fotoğraf çekilecek birçok harika nokta bulunuyor anlayacağınız. 🙂

Buraya geldiğinizde mutlaka meşhur Germiyan ekmeğini denemelisiniz. Peki nedir bu ekmeğin lezzeti derseniz. Bu ekmeğin kepeği alınmıyor yani katkısız tam buğday unundan yapılıyor olup ekşi maya yöntemi ile mayalanıyor. Taş fırınlarda pişirilen ekmek oldukça duyuru ve lezzetli diyebilirim. Bir diğer yöreye özgü tat olan Kopanisti peynirini denemenizi tavsiye ederim. Rokfor peynirine benzeyen kokulu peynir, genellikle şarapla birlikte tüketilmesi tercih ediliyor.

Sokaklarda yerel halk tarafından satılan tamamen doğal yumurta, tarhana, peynir, ekmek vb. ürünlerden satın alabilirsiniz. Eski eşyalardan oluşan Otantik Ev adındaki mekanda kahvaltı yapabilir, el işi dükkanı olan Nokorika Hamarat’a uğrayabilirsiniz.

*Çeşme ile Germiyan Köyü arası 27 kilometredir.

22-Urla 


Burası Neresi? İzmir merkeze 40 kilometre mesafede yer alan Urla; muhteşem güzellikteki denizi, ince kuma sahip plajları ile Ege’nin en ilgi çekici yerlerinden biridir. İsmini, Yunancada sakızlık ve bataklık anlamına gelen Vurla kelimesinden almıştır. Bir kaynağa göre ise, I. Mehmet’in komutanı olan İbrahim Bey’in çıktığı sefere uğur ola demesinin ardından geldiği belirtilmekte.

Neden Gitmeliyiz? M.Ö 2000 yılına kadar uzanan tarihi ile birçok yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında; Köprülü Mescidi, Rüstempaşa Camisi ve Hamamı, Yahşibey Külliyesi, Helvacılar Camisi ve Hamamı, Sübyan Mektebi,Kılıç Hocaali Camisi, Fatih İbrahimbey Camisi, Klazomenai, Limantepe Höyüğü ve Kütükminare Camisi yer almaktadır.

*Urla ile Çeşme arası 53 kilometredir. 

23-Alaçatı

Burası Neresi? Osmanlı sadrazamı Alaçatı güneyinde bulunan bataklık yeri kurutma emre vermiş ve bölgeye Rum işçiler getirtilerek bu bataklık kurutularak limana dönüştürülmüştür. Gelen Rum işçilerin limanın yakınında bir kasaba kurmalarına izin verilmiştir. O zamanlar ki ismiyle Agrilia adını alan şimdiki ismiyle Alaçatı kurulmuş olur. Toprakların büyük çoğunluğuna sahip Türkler bu imar etme koşuluyla verdikleri tarlalarda bağcılığı geliştirmişlerdir.

Neden Gitmeliyim? Alaçatı, rüzgar sörfü açısından dünyanın en popüler plaj ve koylara ev sahipliği yapıyor. Taş evleri, rengarenk butikleri, kendine has kafe ve restoranları, begonvil süslü sokakları ile görülmeye değer bir görüntü oluşturuyor. Her yıl yaz dönemlerinde burayı görmek için yerli ve yabancı binlerce turist geliyor.

Rum ve Osmanlı mimarisinden etkilenmiş Alaçatı’nın meşhur taş evleri, orjinaline uygun olarak restore edilmiş ve günümüzde çeşitli restoran, kafe ve butik oteller olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca bu bölge sit alanı olarak ilan edilmiş olup koruma altına alınmıştır.

Zeytinyağlı mezeleri, taze otlarıyla yapılan yemekleri ve deniz ürünleriyle karnınızı doyururken gece sunduğu eğlenceleriyle ruhunuzu doyuracak. Her daim kalabalık ve hareketli olan belde, Çeşme’ye olan yakınlığı sebebiyle ziyaret edilmeye değer.

*Alaçatı ile Çeşme arası 16 kilometre olup 20 dakikalık yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. 

24-Dalyan

Burası Neresi? Çeşme merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan eski bir Rum balıkçı köyü olan Dalyan’a mübadele döneminde Balkanlardan gelen Türk vatandaşları yerleşmişlerdir. Ancak geçmişteki atmosferini hala korumaya devam etmektedir. Balıkçı teknelerinin yan yana sıralandığı küçük kasabanın etrafı leziz balık yemekleri sunan restoranlarla çevrilidir. Rumlardan kalma eski bir kilise yine köyün girişince şapel mevcut, eski Rum evleri arasında kısa bir yürüyüşün ardından buraları ziyaret edebilirsiniz.

*Dalyan ile Çeşme arası 5 kilometredir. 

*Yapmadan Dönme

*Tarihi Yerler

Tarih ve doğanın iç içe olduğu eşsiz rotalardan biri. Tüm tatilcilerin gözdesi Çeşme, yalnızca güzel koy ve plajları, eğlence hayatıyla değil sahip olduğu tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Antik Çağlarda birçok medeniyetin hüküm sürmesiyle bölgede; çeşmeler, kaplıcalar, antik kentler ve kervansaray gezilip görülmesi gereken noktalardır. 

*Alışveriş

Her tatile gittiniz bölgede mutlaka ki gezebileceğiniz bir çarşısı bulunuyor. Ve tabi ki beldenin ruhunu yansıtan yerleri gezip dolaşmadan dönmek olmaz. Hele ki burası Çeşme ise! Hayat var sokaklarda resmen. Sizde eğer benim gibi her gittiğiniz yerden süs eşyaları ve sevdiklerinize hediye almanızı seviyorsanız mutlaka dükkanları dolaşmalısınız derim. Çeşme çarşısı bölgede bulunan diğer tatil rotalarından ziyade -örnek Alaçatı gibi- daha uygun olduğunu söyleyebilirim. 

*Gece Hayatı

Çeşme denilince ilk olarak akıllara beach clublar geliyor kuşkusuz. Burada hayat gece başlıyor desek yanılmayız. Dj performansları ile ön plana çıkıyor olup, sabahın ilk ışıklarına kadar da sürüyor. Gece kulüpleri, beach clublar, meyhaneler, publar gibi her zevke uyan mekanlarla doludur.


Not : Makale içindeki fiyat bilgileri güncel değildir





Çeşme’ye ulaşım


Karayolu: Çeşme ulaşım konusunda diğer sahil beldelerimize göre çok avantajlıdır.

İzmir – Çeşme arasında ki otoyol sizi direkt Çeşme sahillerine ve Alaçatı’ya ulaştıracaktır.


Arzu edersiniz, cebinizde pasaport ve Schengen vizeniz varsa hemen 40 dakika mesafedeki Yunan adalarından Sakız adasına kaçamak yapabilirsiniz. Günde 3-4 defa karşılıklı feribot seferleri gerçekleşen ada ile tatilinizi daha da renki hale getirebilirsiniz.


Çeşme ile ilgili tüm bilgileri www.cesme.com.tr adresinden edinebilirsiniz.